Innerlijke Verbeelding

“INNERLIJKE VERBEELDING”

groot succes in de Waterstaatskerk

Op zondag 15 augustus jl. was de opening van de nieuwe expositie in onze kerk. Aan een goed gevulde zaal gaf Wim Kruijer het startsein voor alweer de vijfde tentoonstelling in ons mooie gebouw. Jan Noltus nam bij enkele kunstenaars een interview af en gaf uitleg over wat eigenlijk Art Brut kunst inhoudt.

Art Brut wordt gemaakt door mensen met geestelijke beperking of met psychische problematieke achtergrond. Eén en ander geeft vaak zeer verrassende resultaten weer. Dat is hier en daar ook in de kunstwerken terug te vinden: verrassend! Henk Jan Bloemendaal zette een aantal intermezzo’s op zijn eigen wijze op de piano. Hij is niet alleen al veertig jaar onze organist, maar is ook componist en songwriter.

Ook op de eerste woensdag, 18 augustus, was het een drukte van belang. Jan Noltus gaf een inleiding op alle 15 kunstwerken. Hij gaf bij velen daarvan een uitleg over hoe de kunstenaar tot een werk is gekomen. Ook over wat er met de maker gebeurt als deze tot het maken ervan komt. Keer op keer goede reacties van de bezoekers. Geweldig om mee te maken wat het met mensen doet, hoe de één erbij langs snelt, terwijl de ander alles in zich op neemt en de tijd er voor neemt. Er wordt tijdens de rondgang ook veel met elkaar over de kunstwerken besproken.

Naast enkele kranten heeft op 22 augustus ook Ina Brouwer aandacht aan de expositie besteed. Het is nog steeds terug te luisteren via het programma ‘Hoogtij’ van RTVOost.

Op 5 september ging beeldend kunstenaar en theoloog dominee Arent Weevers voor in de kerkdienst van 9.30 uur, u heeft dat misschien bezocht/beluisterd. Hij heeft geprobeerd kunst te laten spreken. De bijbel te laten zien in de woorden achter de kunst. Kort gezegd: aan wie dit heeft meegemaakt, je kan meer lezen in de kunst over wat de kunstenaar in het geschreven woord ziet. Deze vijfde expositie maakt zeker het eerste jubileum van de kunstcommissie tot een waar feestje.

De expositie is nog te bezoeken tot 25 september, op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Voor groepen kunnen afspraken gemaakt worden voor aangepaste tijden. U kunt dan bellen met Wim Kruijer 06 1275 4075

Rinse Visser, PR kunst commissie van de Protestantse Gemeente Hengelo