40 dagen tijd project 2023. Verander je mee?

Vieren, op weg naar Pasen, dat niet alles hetzelfde hoeft te blijven. Dat God dingen verandert en dat wij mee mogen doen. God maakt een nieuw begin, en jij mag daarin meegaan. Verander je mee?

Stel je voor: je gaat elke dag water halen bij een put. Dag in dag uit, steeds dezelfde put, steeds hetzelfde water. Maar op een dag gebeurt er iets. Bij diezelfde, vertrouwde put zit een man die jou anders naar het leven laat kijken. Dat gebeurt in het verhaal van Jezus en de Samaritaanse vrouw (Johannes 4:5-26), dat we op de derde zondag van de veertigdagentijd lezen. Het verhaal laat iets zien dat in deze hele veertigdagentijd steeds terugkomt: dat niet alles hoeft te blijven zoals het is. Dat er een nieuw begin gemaakt kan worden, dat een nieuwe toekomst kan aanbreken. Daar hoef je niet zelf voor te zorgen: God maakt dat nieuwe begin voor jou. Aan jou de keus om erin mee te gaan.
‘Verander je mee?’ is het overkoepelende thema van deze veertigdagentijd. Al vanaf de eerste zondag, als we horen over Jezus in de woestijn, ontdekken we dat mensen keuzes kunnen maken. En dat God ons uitnodigt om te kiezen voor het leven.

Project voor jong en oud

Het veertigdagenproject is een project voor Jong en Oud. Met in de eerste plaats verhalen en verwerkingen voor kinderen.
De veertigdagentijd kan een periode zijn om na te denken over keuzes die we zelf maken: individueel, in onze familie, als kerk en in de wereld. Wat hebben wij voor ogen als we op weg gaan naar Pasen? En hoe geven we daar concreet vorm aan? 

Vanaf zondag 26 februari beginnen we met het Project. Daar hoort een projectboek en een projectlied bij.
Zondag 2 april is het Palmpasen. Dan vieren we met Jong en Oud samen de intocht van Jezus in Jeruzalem. En alle kinderen zijn welkom om een Palmpasen stok te komen versieren.

Projectlied

Wij zijn op weg, kom mee en sluit je aan.
Met de verhalen van het goede leven zal God ons hoop en licht en liefde geven.
Vier met ons mee dat alles anders kan.

Kom als je blij bent, kom met je verdriet.
Kom met geluk en kom ook met je vragen. God wijst de weg in deze veertig dagen.
Open je ogen, zorg dat jij het ziet!

Tekst: Erik Idema Melodie: ‘Alles wat over ons geschreven is’, Liedboek 536

Verander je mee?
Marije Kooistra