Rondleiding/lezing door Jan Noltes

Zomervitaminen.

Evenals vorig jaar bieden we vanuit het werkteam in de zomer vier woensdagmiddagen aan om elkaar te ontmoeten en nieuwe energie op te doen. De middag start om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Plaats: kerkzaal Waterstaatskerk, max. 60 deelnemers.

Woensdag 18 augustus Rondleiding/lezing door Jan Noltes, curator van de Art Brut expositie ‘Innerlijke Verbeelding’ in de Waterstaatskerk. Meer informatie is elders op de website en in Binding te lezen.

ART BRUT EXPOSITIE – ‘INNERLIJKE VERBEELDING’

Inleiding
Voor de vijfde keer is de Waterstaatskerk te Hengelo hét decor van een expositie, nu van (inter)nationale Art Brut kunstenaars onder de titel ‘Innerlijk verbeeld’. Het betreft kunstwerken van kunstenaars met een psychische aandoening of verstandelijke beperking. De geplande expositie in de Waterstaatskerk is geworden tot een voorbode van de Internationale Art Brut Biënnale in Hengelo dat in mei 2022 plaats vindt.

Wat is Art Brut?
Kunst in z’n meest directe en rauwe vorm: dat is Art Brut. Het is een vorm van beeldende kunst die zich moeilijk laat vangen onder een noemer of zich laat classificeren door middel van een etiket. Immers het gaat hierbij om kunst die niet of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder zich iets gelegen te laten liggen aan welke opvatting over kunst dan ook. Ze vragen niet om aandacht en erkenning, maar hun werk verdient dat wel. Vanuit die overtuiging biedt ook deze expositie een platform voor het pure werk van deze kunstenaars. Zodat het werkelijk voor zich kan spreken.

Kunstenaars
Met sleutelwoorden als verbeeldingskracht, originaliteit en oorspronkelijkheid heeft de Kunstcommissie van de Waterstaatskerk samen met curator Jan Noltes weer prachtige en bijzondere kunstwerken samengebracht van 15 kunstenaars, waaronder o.a.: Gijs Ambrosius, Willie Beckmans, Jean Branchiard, Elly Schuurman, Maurits Sterkenburg, Jannemiek Tukker en Kobus Visser.

Wanneer
De expositie is van 18 augustus t/m 25 september in Hengelo in de Waterstaatskerk te bezoeken.
De openingstijden zijn van woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 – 16.00 uur.

Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20, Hengelo

Bezoek met een groep
Als je met een groep wilt langskomen op een ander moment/tijdstip, laat het ons dan weten.
Informatie en opgave: Wim Kruijer.
E: wenmkruijer@kpnmail.nl of T: 06 – 12.75.40.75.

Programma

Zondag 15 augustus 13.30 – 16.00 uur: opening expositie door Jan Noltes, curator van de expositie met interviews en muzikale medewerking van  Henk Jan Bloemendaal (piano)

Woensdag 18 augustus 14.30 – 15.30 uur: rondleiding/lezing door Jan Noltes, curator van de expositie. Aanmelden is niet nodig, iedereen heeft vrij toegang tot deelname.

Zaterdag 11 september 12.00 16.00 uur: extra openstelling i.v.m. Open Monumentendag.

Voor actuele informatie bekijk de website van de Waterstaatskerk: https://waterstaatskerk-hengelo.nl/nieuws/

De tentoonstelling ‘Innerlijk Verbeelding’ is een samenwerking tussen
de Protestantse Gemeente Hengelo/ kunstcommissie WSK en
Jan Noltes, voorzitter van de Stichting Art Brut Biënnale.

Rinse Visser,
PR kunst commissie Protestantse Gemeente Hengelo