Oproepen

Ondersteuning Noodhulp vluchtelingen Hengelo

Vanmorgen zijn we met twee personen van het diaconaal platform Hengelo langs geweest bij de noodopvang van de vluchtelingen in Hengelo om te polsen of er behoefte is aan ondersteuning en waar die behoefte uit bestaat.

De gemeente gaat wellicht nog meer coördineren maar voor nu is er directe behoefte aan:

 • Vrijwilligers die meedraaien in de ochtend-, middag- en avondploegen.

  Deze vrijwilligers helpen mee bij de maaltijden, zijn aanwezig voor als er vragen zijn bij de tijdelijke bewoners en maken een praatje of doen een spelletje met hen.
  (De meeste bewoners spreken redelijk Engels. Het zijn alleen mannen.)

  Mensen die hierin zouden willen participeren kunnen zich melden via de website van het rode Kruis: Ready2Help: https://ready2help.rodekruis.nl/

  Hiermee meld je je aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Dat lijkt even raar maar na aanmelding kun je aangeven voor welk project je je op wilt geven.

  Hier kun je aangeven voor welk project je je in wilt zetten (In dit geval dus de opvang van vluchtelingen in Hengelo) en hoeveel tijd je hebt.

  Er wordt dan contact met je gezocht en je wordt ingedeeld in de ploegen.

  (Dit kan individueel en behoeft dus geen verdere organisatie voor u dan alleen het melden van de mogelijkheid en de website.)
 • Warme kleding. Denk aan jassen, truien, sjaals etc.
 • Ook is er wel vraag naar toiletartikelen.
  (Er werd b.v. terwijl we er waren door iemand gevraagd naar huidcrême).

  Deze goederen kunnen gewoon afgegeven worden bij de opvang.
  Deze eerste behoeften kunt u kenbaar maken aan uw gemeenteleden en uw netwerk.
  Zo kunnen we als geloofsgenootschappen misschien al een beetje bijdragen aan het welzijn van deze medemensen die ontheemd zijn.
  We hebben de contactgegevens van het Diaconaal Platform doorgegeven voor de coördinator van de gemeente Hengelo.
  Wellicht dat er binnenkort nog opnieuw een oproep komt als duidelijk is op welke manier we als inwoners van Hengelo nog behulpzaam/gastvrij kunnen zijn voor onze tijdelijke gasten.

Namens het diaconaal platform

Inge Postma


Oproep buddy

Vanuit het diaconaal platform zijn we al geruime tijd bezig met het opzetten van een buddy systeem voor de bewoners van het COA. Binnenkort zal dit officieel van start gaan. De leiding van het COA geeft aan dat er veel bewoners zijn voor wie deze coronatijd extra bezwaarlijk is. Zij snakken naar contact met een Nederlander die hen enigszins wegwijs maakt in onze samenleving. Het betreft eens per week een contact bv. samen koffie drinken, een telefoontje, appje, of buiten wandelen en zo speels wat uitwisselen over onze cultuur en taal. Omdat van een aantal van de bewoners niet zeker is of zij een verblijfsstatus zullen krijgen  en sommige andere bewoners op enig moment zullen worden overgeplaatst is dit buddy contact tijdelijk, max. 4 maanden.

Wij zijn op zoek naar mensen, jong of oud(er), die graag als buddy/maatje met de bewoners willen optrekken.

Voor nadere info: bel, app of mail met :

Corrie van Egmond, diaconaal werker, tel 0623709104. Email: cvanegmond@pkn-hengelo.nl