Stations of the cross

Let op: Nieuwe data onder agenda: Cultureel en Maatschappelijk toegevoegd. Deze hebben allen betrekking op de Kunstpelgrimage: Stations of the Cross Hengelo.

PERSBERICHT

STATIONS OF THE CROSS

De weg van kwetsbaarheid en levenskracht verbeeld

hedendaagse kunstpelgrimage  in Hengelo

17 februari t/m 30 maart 2024

De wandelroute ‘Stations of the Cross’ voert als een Via Dolorosa door de voormalige industriestad Hengelo, langs veertien kunstwerken die doen denken aan de kruiswegstaties over Jezus’ lijden en sterven. De wandeling is een kunstzinnige, contemplatieve pelgrimstocht. Elke stap en elk kunstwerk herinnert eraan hoe kwetsbaar de mens is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Maar altijd weer zullen er mensen zijn die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde. ‘Stations of the Cross’ volgt deze voetsporen van bezieling in Hengelo.  

De internationale tentoonstelling ‘Stations of the Cross’ vindt in 2024 – na edities in Londen, Washington DC, New York, Amsterdam, Deventer en Toronto  – in de industriestad Hengelo plaats. Veertien kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd.  Deze kunstzinnige, contemplatieve tocht voert de bezoekers langs culturele, historische, maatschappelijke en religieuze organisaties in Hengelo. Op zaterdag 17 februari om 12.00 uur vindt de opening van ‘Stations of the Cross’ in de Waterstaatskerk plaats. Daaraan werken mee oud burgemeester van Hengelo Frank Kerckhaert, Stef van Breugel, voormalig directeur Museum Hilversum en Rosa Berman, muziektheaterperformer.

Locaties en kunstenaars

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem en kwam in de middeleeuwen naar het westen. Nu krijgt het een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties. Daar bevindt zich telkens een kunstwerk dat een relatie legt tussen het thema van de betreffende halteplaats (ook wel statie genoemd), hedendaags lijden en kwetsbaarheid van de mens. De werken grijpen terug op universele thema’s die de staties typeren, zoals het kwaad, oorlog en dood en het goede, vrede en leven.

Het werk van de internationale kunstenaars daagt uit en maakt eigen interpretaties in relatie tot het thema mogelijk. Tevens verbindt de inspirerende kunst de plaatsen waar hartstocht en verantwoordelijkheid voor elkaar zichtbaar zijn in de plaatselijke gemeenschap. De deelnemende locaties zijn Thomassonhuis/Archimees, Waterstaatskerk, InteractContour, Oyfo techniekmuseum, de Brandweer Hengelo Centrum, Ayasofya moskee, ROC van Twente – De Gieterij, de Schouwburg, Bibliotheek Hengelo Stad, Museum Hengelo,

St. Lambertusbasiliek, kunstsociëteit ‘Lambooijhuis’ en de Joodse begraafplaats Hengelo. Ze openen hun deuren voor hedendaagse videokunst, foto’s en installaties van Marina Abramović, Sigalit Landau, Güler Ates, Anouk De Clercq & Tom Callemin, Erwin Olaf, Leni Dothan, Yola Monakhov Stockton, Peter Bogers, Arent Weevers, Masha Trebukova, Jon Henry en Fré Cohen. Ook is het Herdenkingsmonument bij het stadhuis van Pieter de Monchy en een documentaire van Human Right Watch in de route opgenomen.

Bezoeken

‘Stations of the Cross’  is te bezoeken van zaterdag 17 februari t/m 30 maart 2024 op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12:00 uur tot 16:00 uur. Op vrijdag kan het iets aangepast zijn i.v.m. de gebedsbijeenkomsten in de moskee en Waterstaatskerk. Op zaterdag is i.v.m. de sabbat de joodse de begraafplaats dicht. Tijdens de reguliere openingstijden van de locaties zijn de meeste kunstwerken ook te bewonderen en/of via het venster van het gebouw.

De route start bij de Waterstaatskerk, maar is ook te volgen door de kaart op de website van stichting Faces, I See Faces te bekijken. De brochure met de route is bij diverse locaties te verkrijgen.

De organisatie berust bij de Kunstcommissie Waterstaatskerk, Stichting Faces, I See Faces in samenwerking met vele andere instellingen. Curator is Arent Weevers (theoloog en mediakunstenaar).

Meer informatie:

https://faces-isee-faces.nl/

https://www.facebook.com/artstationsofthecross

of via e-mailadres a.j.weevers@home.nl