Vanuit de diaconie

Veertigdagentijd 2021 : Op weg naar Pasen, 40 dagen van bezinning in woord en daad. Diaconale invulling.

De  acht werken van barmhartigheid geven ons het richtsnoer voor de diaconale invulling van deze  weken. Inmiddels hebben we de verschillende activiteiten achter de rug.

Bloemen naar zieken, 70 boeketten tulpen zijn verspreid.

Een aantal kinderen en jongeren hebben bloemen bij ruim 70 zieken gebracht. Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast de kinderen op pad gingen met de bloemen onder hun arm. Vele zieken reageerden blij verrast (zie foto’s).

Kaarten en een brief zijn naar gevangenen gestuurd.

Vele kaarten zijn door u geschreven en gestuurd naar Nederlandse gedetineerden die in buitenlandse gevangenissen verblijven.

Zeker door corona is hun verblijf nog moeilijker geworden, men zit vaak 24 uur per dag in zijn cel, alleen of met meerdere gevangenen samen.

Post is dan iets om extra naar uit te kijken.

De jongeren uit onze gemeente hebben een brief geschreven naar een gevangene. Dat was nog niet eenvoudig want wat schrijf je dan, maar het is hen goed gelukt.

Er zijn in het kader van de vreemdeling huisvesten en de naakten kleden  viooltjes verkocht zowel bij de Thaborkerk als bij de Waterstaatskerk voor de Wonne in Enschede. De opbrengst, na aftrek van kosten, was ruim 500,–, een mooi resultaat.

Dit was de eerste activiteit dit jaar voor het diaconale project ondersteuning van de Wonne in Enschede. Bewoners van de Wonne zijn  langs geweest om te kijken hoe er voor hun opvanghuis geld ingezameld werd d.m.v. violen- en jamverkoop.

Voor het eerst was er nu ook een afhaalpunt bij de Waterstaatskerk en daar werd goed gebruik van gemaakt. Op deze manier hopen we het werk van de Wonne breed onder de aandacht te brengen.

In het kader van zorg voor de schepping en dorstigen te drinken geven is er op Wereldwaterdag, 22 maart, een online presentatie gegeven door mensen van het waterschap Vechtstromen

In de stille week hebben Dinie Tukkers en Leontine van der Sluys Veer namens de WSK  de door u gemaakte paastakken gebracht bij onze bijna buren, de bewoners van stichting Avelijn.

Hier wonen 28 mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking.

Aveleijn Esdorp
Aveleijn Tuindorp

Als afsluiting hebben we, samen met  leden van de 3 g-kerken (samenwerking van Chr. Gereformeerde, Gereformeerd Vrijgemaakte  en Nederlands Gereformeerde kerken) een Paasgroet gebracht bij het asielzoekerscentrum aan de Havezatenlaan.

Bij ieder gezin, er wonen 78 gezinnen, is een bakje narcissen gebracht plus een zakje paaseitjes, naast een gemeenschappelijke Paasgroet.

Op Eerste Paasdag hebben we paaseitjes verstopt om zo een Nederlands gebruik te laten zien en samen te genieten van het zoeken en het opeten.  Dit alles gebeurde i.v.m. corona buiten.

Het werd een groot succes, mede namens de enthousiaste inzet van Jenneke  Bergenhenegouwen met haar kinderen Stijn, Pijke en Florien, die uitstekende verstopplekjes wisten te vinden en die de kinderen hebben geholpen bij het vinden van de eitjes. Ook bleek voetballen een verbindende activiteit te zijn.

Dank allen die aan dit veertigdagenproject van de diaconie hebben bijgedragen, het was een concrete weg naar Pasen aan de hand van de werken van barmhartigheid..